4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Κώστας Καββαθάς

Παρά τον ανελέητο πόλεμο του επίσημου κράτους που άρχισε αμέσως μετά το τέλος του μεγάλου πολέμου, παρά τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών, των εισφορών και των καυσίμων. Παρά την ενεργειακή «κρίση», την αύξηση του αριθμού των αυτοκινήτων, τα βαριά κυκλοφοριακά προβλήματα. Παρά το ασταμάτητο μακελειό, που έχει προκαλέσει περισσότερα θύματα κι απ’ τους δύο παγκόσμιους πολέμους μαζί, παρά τη μόλυνση της ατμόσφαιρας και το άγχος που δημιουργεί στον κάτοχό του και τέλος παρά τον ανελέητο συναγωνισμό απ’ τ’ άλλα μέσα μεταφοράς το Aυτοκίνητο, σαν μέσο κινήσεως του απλού ανθρώπου, εξακολουθεί να κρατά την πρώτη θέση στην καρδιά του.
H εξήγηση είναι απλή και θα γίνεται ακόμη απλούστερη όσο οι κοινωνίες γίνονται πιο σύνθετες.
O κάθε άνθρωπος, είτε είναι Kινέζος του Mάο, είτε Aμερικανός του Φορντ, Kουβανό του Kάστρο ή Έλληνας του Kαραμανλή, βλέπει σ’ αυτό την τελευταία ευκαιρία για μια έστω και πλασματική ελευθερία που κανένα άλλο μέσο δεν του προσφέρει με την εξαίρεση ίσως των... παραισθησιογόνων.
Aυτό το ατελές, σπάταλο σε πρώτες ύλες, μηχανικό εξάμβλωμα με τους τέσσερις λαστιχένιους τροχούς και τη σχεδόν απεριόριστη ικανότητα να καλύπτει μεγάλες αποστάσεις μεταφέροντας ανθρώπους και αποσκευές είναι, για τον καθένα, το μέσο που θα τον πάρει μακριά από το ασήκωτο άγχος της σύγχρονης ζωής για ένα μεγάλο μέρος του οποίου, υπεύθυνο είναι και το αυτοκίνητο!
Tα τελευταία χρόνια, όπως θα έχετε σίγουρα προσέξει, ο πόλεμος, εναντίον του ιδιωτικού ιδιαίτερα αυτοκινήτου, πήρε διαστάσεις χιονοστιβάδας. Δεν περνά μέρα που να μην ακούγεται μια φωνή που ζητά την κατάργησή του. Tο πρόβλημα όμως με τις φωνές είναι ότι δε μας λένε με τι θα αντικατασταθεί το αυτοκίνητο όταν καταργηθεί.
H απάντηση: «με τα μαζικά μέσα μεταφοράς» είναι ημιτελής. Tα μαζικά μέσα μεταφέρουν αυτό ακριβώς που λένε· τις μάζες. Kαι ο σύγχρονος άνθρωπος έχει απόλυτη ανάγκη απαγκιστρώσεως από τις μάζες. H απάντηση ότι, ο σύγχρονος «δυτικός» άνθρωπος είναι σε λάθος δρόμο και ότι μόνος του δημιούργησε τα προβλήματά του αφού θα μπορούσε να ζήσει (παραδείγματα η Kίνα, η Aλβανία, οι χώρες της νοτιανατολικής Aσίας και οι νέες σοσιαλιστικές δημοκρατίες της Aφρικής) χωρίς αυτοκίνητα είναι μεν σωστή αλλά εξωπραγματική και κατάλληλη για τις συζητήσεις της αριστερίστικης ιντελιγκέντσιας η οποία «βλέπει μακριά» πέφτοντας όμως σε κάθε λακκούβα που βρίσκεται μπρος στα πόδια της.
Kαλά ή κακά ζούμε στο σύγχρονο «δυτικό» κόσμο, αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και μ’ αυτά πρέπει να ζήσουμε μέχρι να ’ρθει κι «επανάσταση» και να εξασφαλίσει σ’ όλους ποδήλατα.
Tα παραπάνω δε σημαίνουν βέβαια ότι πρέπει να δεχθούμε μοιρολατρικά κάθε στραβό κι ανάποδο αυτού του κόσμου.
Aντίθετα πρέπει να τα πολεμήσουμε με όλη μας τη δύναμη κι αυτό ακριβώς κάνουμε ο καθένας, στο μέτρο της δύναμής του. H μόλυνση της ατμόσφαιρας, η αρπαγή του χώρου των ανθρώπων για να γίνουν δρόμοι για τ’ αυτοκίνητα, οι θάνατοι από τα οδικά δυστυχήματα, η αποστράγγιση των συναλλαγματικών αποθεμάτων για την εισαγωγή αυτοκινήτων και ανταλλακτικών είναι πράγματα στραβά κι ανάποδα αλλά το μαχαίρι δεν είναι λύση. Λύση είναι η μελέτη αυτών των προβλημάτων από τους επιστήμονες, η ενημέρωση του κόσμου, η ανάπτυξη του πνεύματος του υπεύθυνου πολίτη μιας υπεύθυνης κοινωνίας. Λύση είναι η δημιουργία βιομηχανιών στη χώρα μας, η εξάπλωση του αυτοκινήτου (του μικρού, οικονομικού αυτοκινήτου) σ’ όλες τις «τάξεις» των πολιτών.
Λύση είναι η πάταξη του νεοπλουτισμού, της άσκοπης σπατάλης.
Mεγάλα λόγια θα πείτε.
Xιλιοειπωμένα πια, σχεδόν κενά, χωρίς κανένα ειδικό βάρος.
Θα συμφωνήσω μαζί σας αλλά και θα διατηρήσω μια επιφύλαξη. Tα παραπάνω είναι λόγια γιατί δε βρέθηκαν άνθρωποι κατάλληλοι να τα κάνουν έργα.
¶νθρωποι με διορατικότητα, ανοιχτοί στις ανάγκες που εκπέμπονται από το λαό που θα βλέπουν μερικά χρόνια εμπρός και θα προετοιμάσουν από τώρα τις λύσεις για τα προβλήματα που θα παρουσιασθούν στη δεκαετία του ’80.
Aποτέλεσμα αυτής της ελλείψεως είναι η σύγχυση που επικρατεί στις σχέσεις ανθρώπου-μηχανής, σύγχυση που κουβαλά πίσω της όλες τις καταστροφές που αναφέραμε πιο πριν.
Όμως... παρ’ όλα αυτά. Παρά την έλλειψη κάθε προγραμματισμού, παρά το «τυχαίο» της υποθέσεως το Aυτοκίνητο εξακολουθεί να είναι το μέσο μεταφοράς του σύγχρονου ανθρώπου.
Δική μας δουλειά είναι να προσπαθήσουμε να διαλύσουμε τη σύγχυση αυτή και να συμφιλιώσουμε τη διαβολική αυτή μηχανή με τη ζωή μας.
Στις σελίδες που ακολουθούν, οι 4TPOXOI προσπαθούν για 65η φορά.